Maak je eigen shampoo bar (of haarzeep)

Ben je het beu om die saaie, kant-en-klare shampoo te gebruiken met vele chemicaliën Zoek je een manier om je schoon te douchen en weet je dat het beter kan? Geen zorgen, want vandaag gaan we je leren hoe je je eigen koudgeperste shampoo bar of haarzeep kunt maken! En weet je wat het leukste hieraan is? Je hebt straks een product dat je helemaal zelf hebt gemaakt, die 100% natuurlijke ingrediënten bevat en lang houdbaar is.

Zelf een shampoo bar of haarzeep maken? Hier vind je de stappen om het te doen.Eerst moeten we onze ingrediënten verzamelen. Je hebt nodig:

  • Natronloog (ook wel bekend als natriumhydroxide/NaOH)
  • Water
  • Oliën naar keuze (we raden een combinatie van olijf, kokos en avocado-oliën aan)
  • Essentiële oliën voor geur (optioneel)
  • Eventuele aanvullende ingrediënten die je wilt toevoegen voor exfoliatie of kleur (denk aan havermout of kurkuma.)

Laten we vervolgens onze uitrusting aantrekken. Veiligheid eerst, mensen! Zorg ervoor dat je handschoenen en een veiligheidsbril draagt om jezelf te beschermen tegen de lijm. En alsjeblieft, alsjeblieft, maak geen zeep terwijl je je favoriete kleding aan hebt. Geloof me, het is het niet waard.

Nu is het tijd om onze natriumhydroxide en water te mengen. Dit is een cruciale stap, aangezien de natriumhydroxide volledig moet zijn opgelost in het water voordat we verder gaan. Als je dit niet juist doet, ga je niet blij zijn met jouw shampoo bar. Als je het uiteindelijk al zo kunt noemen.

Terwijl de opgeloste natriumhydroxide in het water afkoelt, is het tijd om onze oliën op te warmen. We willen dat ze op dezelfde temperatuur zijn als de zojuist gemaakte oplossing, dus gebruik een thermometer om te controleren. Nu is het tijd om de twee te combineren en te roeren, roeren, roeren! Hier gebeurt de magie. Terwijl je roert, zul je merken dat de mix dikker wordt en een mooie, glanzende structuur krijgt.

Het proces om zelf shampoo bars of zeep te maken

Op dit moment kun je eventuele aanvullende ingrediënten toevoegen, zoals essentiële oliën voor geur of havermout voor exfoliatie. Blijf roeren tot alles volledig is gemengd.

Nu is het tijd om de mix in mallen te gieten. Je kunt elke soort mal gebruiken die je hebt, zoals een broodvorm of zelfs een oude Tupperware container. Zorg er wel voor dat het schoon en ingevet is voordat je begint. Zodra de mallen zijn gevuld, dek je ze af met plastic folie en laat ze 24 uur zitten om hard te worden.

Na 24 uur is het eindelijk tijd om je blok shampoo bar uit de mal te halen! En kijk eens aan! Je hebt je eigen koudgeperste shampoo bar gemaakt. Gefeliciteerd. Je kunt nu je eigen haarzeep maken! Wat je nu kunt doen is het in handzame stukken snijden en je de bars mooi op maat hebt gemaakt.

Maar wacht, er is nog één stap voordat je je zeep kunt gebruiken. Het moet 4-6 weken uitharden. Je kunt het bewaren op een koele, droge plek en het zal binnen een aantal weken klaar zijn voor gebruik!

Dus daar heb je het, mensen. Je eigen koudgeperste zeep maken is zo eenvoudig als natronloog, water, olie en heel veel roeren.